Notices
RC Helicopter General Discussions Discuss RC Helis here. Nitro, gas, turbine and any make, model or brand not having its own specific forum below!

OS .37 problem

Old 08-27-2011, 06:00 PM
  #1  
green river rc
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (2)
 
green river rc's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Raywick, KY
Posts: 1,036
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default OS .37 problem

I recently installed a new OS .37 in my Raptor 30, the break in and test flights went fine with no overheating. The other day I passes the TX to my son to get the feel of the new set up when all of a sudden the engine started bogging and stopped about 2 feet off the ground. Like a dummy I started trying to tweek the needles and of course that is not the problem, it does seem it idle and start OK. Tonight I tried a fresh jug of fuel with no improvements so I removed the fuel tank to check the pick up line, main line, filter and dissassembled the carb to check for blockage, no problems were found. I checked the OS #8 plug, it is very clean with a bright coil, I have not changes it yet. I have another problem, I cant find my box with instruction book to get my needles back to baseline, I think I left it on the bumber of my truck...DANG IT! If I get my needles back to factory settings, change the plug and it doesn't help, what can I try next? It got dark on mt tonight so I had to stop.

Thank you for your time!
David
Old 08-27-2011, 06:52 PM
  #2  
green river rc
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (2)
 
green river rc's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Raywick, KY
Posts: 1,036
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: OS .37 problem

Engine starts and will idle, just doesn't want to spool up.
Old 08-29-2011, 04:04 AM
  #3  
BarracudaHockey
My Feedback: (11)
 
BarracudaHockey's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Jacksonville, FL
Posts: 24,403
Received 69 Likes on 58 Posts
Default RE: OS .37 problem

www.osengines.com should have the manual.

I'd start at 2 turns on the main needle.

Sounds like its rich and cooling the plug and putting it out when it comes on to the high needle but without hearing it thats just a guess.
Old 08-29-2011, 06:29 AM
  #4  
evan-RCU
 
evan-RCU's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Charlotte, NC
Posts: 3,912
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: OS .37 problem

Since it did work I would look for the cause of the motor quiting, maybe a loose or missing carb bolt, loose muffler or pipe, cut fuel line...
Old 08-29-2011, 10:20 AM
  #5  
charlie111
 
charlie111's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lynn, MA
Posts: 451
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: OS .37 problem

Also check for a Crack in the Tank (Hows your Compresson?)
Old 08-30-2011, 01:58 PM
  #6  
green river rc
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (2)
 
green river rc's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Raywick, KY
Posts: 1,036
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: OS .37 problem

What's going on here??? I fired it up last night and it ran like a hit dog! I did install a new header tank, something I put off for some reason, maybe I got aroung the problem somehow with it? Kinda got me worried about it doing it again during forward flight, guess only time will tell. Thanks for everyones input so far.

David

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.