Notices
YS Engines Support Direct support from YS Performance Engines by Dave Shadel

YS 63 Problem

Old 07-15-2007, 01:34 PM
  #1  
bipeaddict
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2002
Location: Ashland, VA
Posts: 393
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default YS 63 Problem

I have a new YS 63 that I was bench running. A total of 26 oz through the engine. It was running fine with nice thick smoke and bang. The engine stopped. I finally got the engine restarted but the throttle body no longer controls the engine speed. 1/2 throttle runs, full throttle runs, close throttle the engine speeds up. Move throttle arm to idle and the engine will drop of speed. There is no transition. It seems to be either on or off.

Never had a problem like this with any of my YS engines.

How should I approach this problem?

Old 07-15-2007, 03:54 PM
  #2  
colecaz
Junior Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Phoenix, AZ
Posts: 27
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: YS 63 Problem

Did the cap screw holding the throttle arm on come loose???
Old 07-15-2007, 04:11 PM
  #3  
bipeaddict
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2002
Location: Ashland, VA
Posts: 393
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: YS 63 Problem

Nope ... the cap screw is still nice and snug.
Old 07-25-2007, 11:09 PM
  #4  
Troy Newman
Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Goodyear, AZ
Posts: 2,429
Likes: 0
Received 3 Likes on 2 Posts
Default RE: YS 63 Problem

Not sure where to look. Sounds almost like it backfired and damaged something perhaps a trip to YS Parts and Service will do it good.

My inital thought was the throttle barrel stop screw....This would cause the throttle barrel to leak and could give it some symptom like you are describing....but if this screw is still in place maybe there is some dirt or debris in the throttle barrel, fuel control slot or what we call the scroll. A piece of crap could be blocking this slot partially....when it at full power the dirt is out of the way but as it transitions back the debris is stuck in the slot or may attached to it somehow.


Troy Newman
Team YS
Old 07-26-2007, 10:41 AM
  #5  
bipeaddict
Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2002
Location: Ashland, VA
Posts: 393
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: YS 63 Problem

Thanks Troy. I believed it backfired. The engine has been sent to YS Parts and Service.


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.