Notices
YS Engines Support Direct support from YS Performance Engines by Dave Shadel

YS63 Problem Getting it to run correctly

Old 07-13-2003, 09:35 PM
  #1  
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (29)
 
Join Date: Jan 2002
Location: Amarillo, TX
Posts: 331
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default YS63 Problem Getting it to run correctly

I posted a thread in the glow engines section but realized this is probably a better place for it. Heres a copy of a portion of that thread. At this point the engine is running pretty well. Here it is....



I took the plane to the field yesterday and messed with the engine for a while (even had a help from an experienced ys guy).

We didn't have much luck.

This morning I took the engine off the plane and put it on the stand.

Its running very well now but the needle settings have me confused. But this may be normal for a YS.

High Speed Needle: 1 turn open

Low Speed Needle: 6 turns open. (this seems awful lean)

Regulator is flush, or maybe a hair passed flush.

When I ran the engine on the stand I kept leaning the low end until the muffler quit spitting fuel. I still have lots of smoke coming out and when I put my hand in front of the muffler at half throttle, my hand is covered in oil.

Transition from idle to full power is smooth.

Do these settings sound normal? By the way I'm running a 13x4 prop for testing.
Old 07-13-2003, 11:21 PM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Gardnerville, NV
Posts: 5,385
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default YS63 Problem Getting it to run correctly

If it runs OK at those settings, fine. The idle needle is really just an airbleed anyway, sometimes we will even drill out the hole to make them run leaner in idle. You didn't mention plug or fuel, but it matters little if the thing is running to suit you.
Old 07-13-2003, 11:26 PM
  #3  
Senior Member
Thread Starter
My Feedback: (29)
 
Join Date: Jan 2002
Location: Amarillo, TX
Posts: 331
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default YS63 Problem Getting it to run correctly

Hi Dave:

Just the guy who I wanted to hear from.

I'm running powermaster YS 20/20 fuel and an OS F plug.
Old 07-14-2003, 12:15 AM
  #4  
Senior Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Gardnerville, NV
Posts: 5,385
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default YS63 Problem Getting it to run correctly

Great!

Good Flying,
Dave
Old 04-11-2012, 06:41 AM
  #5  
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Heanor, UNITED KINGDOM
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default RE: YS63 Problem Getting it to run correctly

Hi is there anyone out there that can help supply me with the valve settings for a YS63,help would be much appreciated
Old 04-12-2012, 11:57 AM
  #6  
My Feedback: (58)
 
petec's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Beaver Falls, PA
Posts: 2,078
Likes: 0
Received 3 Likes on 3 Posts
Default RE: YS63 Problem Getting it to run correctly

0.04 to 0.1mm is the valve clearance.
Old 03-24-2022, 12:50 PM
  #7  
 
Join Date: Dec 2003
Location: UK
Posts: 40
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Hi all
I have a ys63 fz with the regulator underneath.
I replaced the diaphragm, but can't remember which way around the housing goes....does it matter which way it goes.
Thanks
Old 03-31-2022, 10:16 PM
  #8  
tih
My Feedback: (1)
 
Join Date: Apr 2009
Location: Norway
Posts: 54
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

YS=63 FZ regulator orientation

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Manage Preferences Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.